Friday, August 31, 2012

J.U.J.U.R

Menjadi berani dengan bersikap jujur itu bukan sia-sia. Menjadi penakut dengan hanya mereka alasan dan menipu itu malapetaka.

Berselindung disebalik wajah yang manis bak gula sedang dihatinya punya banyak muslihat itu menyedihkan. Mempamerkan kekurangan dan mengakui kesilapan itu sebenarnya kemenangan.

Tidak pernah kalah orang yang jujur dengan hati dan rasanya. Tidak juga tewas orang yang berani mengakui kesilapan andai benar apa yang dirasa dan apa yang dia mahu itu sesuatu yang baik buat dirinya. Jujur bila berkata-kata,jujur bila meluah rasa, jujur tika membuat keputusan, jujur melakukan sesuatu tindakan.

Apa perlunya menyalahkan orang lain atas tindakan sendiri? Apa hebatnya menunding jari kepada orang lain atas silap diri sendiri? It's ok to make mistake,sebab kita manusia. But it's worse bila anda mencari orang lain sebagai alasan kesalahan keputusan dan tindakan anda! Sedangkan Allah memberi keampunan hanya kepada hambaNya yang mengakui kesilapan dengan jujur dan benar-benar memohon keampunan. Dan sia-sialah mereka yang tahu tentang salah dan silap sendiri tetapi tidak mengakuinya kerana keampunan yang diminta tidak ikhlas dari hatinya.

Sesiapapun punya sebab untuk merasa tersangat sedih dan marah dalam masa yang sama, bila setiap alasan dan sebab yang diberi hanya untuk membela diri,hanya untuk mencari kebaikan diri sendiri dan segala salah itu berpunca dari orang lain. Sesiapapun punya sebab untuk terus rasa benci dengan perbuatan orang yang menjadikan kita sebagai satu sebab berlakunya persengketaan sedang kita tidak pernah tahu hujung pangkal sebuah cerita. 

Matanglah dalam menimbang sesuatu perkara dan membuat sesuatu perkiraan. Kita tidak hidup di dunia ini sendirian,tapi kita hidup secara bermasyarakat. Mungkin hari ini kita melakukan khilaf terhadap seseorang,siapa tahu esok kita memerlukan seseorang itu sebagai penolong kita. Kita tidak mungkin akan sentiasa terlindung dari kesilapan kita,kerana tanpa kita sedari kadang-kala kita sendiri yang akhirnya membuka pekung di dada sendiri serta meletakkan harga diri kita begitu murah dimata orang lain.

Jom muhasabah & perbaiki diri.
Rasulullah s.a.w bersabda,tidak pernah terlewat untuk kita melakukan kebaikan serta menjadi orang yang lebih baik. Moga-moga hidup kita tidak sia-sia kerana keegoaan dan kebodohan diri kita sendiri.

Jangan tewas dengan kehendak hawa nafsu. Berfikir dengan iman bukan setakat untuk kebaikan diri sendiri tetapi juga untuk kebaikan orang lain. Semoga Allah merahmati.

No comments: