Tuesday, June 29, 2010

No matter what..He Knows



~sesuatu yang indah untuk dikongsi bersama~

Monday, June 28, 2010

....talk to me......

cakap...atau tulis...?oh..bukan jugak..lebih sesuai dikatakan taip.
Eh..'kata'? kalau kata = cakap... berkata-kata = bercakap.
so..lebih betul bercakap...
tapi...kalau bercakap,kena ada suara...kalau tade suara?boleh kira bercakap ke?
bercakap tanpa suara..
boleh la..
saya bercakap..dalam hati..
suara saya jejari yang menaip maka menghasilkan perkataan di skrin...
bila ada yang membaca tulisan saya...
bermakna ada orang yang mendengar kata-kata saya...
sepertinya saya sedang berkomunikasi...
walaupun tanpa suara...
tidak bertemu muka...
masih...
terasa keakrabannya...
betul kan....?

Thursday, June 24, 2010

Nikmati Nikmat-Nya

Ini tentulah bukan papan iklan yang ada kat kedai makan sekitar anda melainkan ini adalah makanan yang terhidang di atas meja makan kat kedai yang saya makan...(faham ke ayat saya nie..belit-belit dah ayat nie...)

Hari  ni dinner kat kedai makan. Housemate saya puasa rejab, memandangkan hanya ada tiga orang je kat rumah nie..jadi agak sedikit malas nak memasak malam nie. Sebabnya saya masak hari isnin,housemate saya yang puasa ni masak selasa lepas dan adik dia masak semalam...bila semua dah masak...nak pusing turn agak malas sedikit (wakakak----> siapa punya turn...tentulah tukang masak hari isnin tu kena masak sepatutnya..huhuhu). Menu dah ada..cuma kerana beberapa halangan..dan orang yang berpuasa cakap.."jom kita makan luar.." makanya...bagaikan orang mengantuk di sorongkan katil,tilam,bantal dan selimut..ahaha..maka kami pun bersenang lenang makan di kedai. Sekali-sekala takpe kan... ;P

Memang kenyang la..selalu kat umah makan bertiga mesti tak habis nasi..masak satu pot pun berlebih..tapi bila makan kedai..dapat sepinggan nasi je sorang...alhamdulillah..habis la pulak..lebih-lebih lagi memang tak makan dari tengahari...maka nikmatilah makanan dengan sangat berseleranya.

Kenapa saya suka dia....

Sempena dengan demam piala dunia...nampaknya saya pun dah terkena demam nie..malah lebih-lebih pulak dari adik lelaki saya. Kalau layan bola pukul 2 pagi...dia boleh tertidur,saya pulak yang jaga...pastu kena buat laporan kat dia subuh-subuh hari. Gara-gara cuti sekolah hari tu la...sempat melayan bola. Bila dah buka sekolah,tak kuasa lah nak layan pukul 2 pagi punya match...tengok ulangan jer la..tak pun tengok highlight kat saluran supersport astro je.

Mula minat tengok world cup dari tahun 1998. Tapi saya layan World Cup jer EPL atau liga-liga kelab saya kurang sikit...kadang-kadang jer saya layan. Sebab saya takde kelab faveret...saya akan minat kelab yang pemain kesukaan saya join jer...jadi pakai lompat2 kelab..hahaha...sukatilah kan...dah hero kita pun pindah2 kelab..peminat pun kena pindah2 jugak..akekeke...tu yang jadi malas nak layan.

Pasukan yang memang jadi pilihan utama dalam piala dunia tentulah BRAZIL. Kenapa saya suka Brazil...sebab ada Ronaldinho...(tak minat Ronaldo). Kenapa saya suka Ronaldinho...bukan sebab giginya..rupanya..tetapi skill dia...zaman dia hebat dulu...memang seronok tengok dia main. Dan antara penyebab saya suka sangat dengan dia adalah kerana ---> tengok sini.

p/s: takleh nak upload video dia..so gi kat link dia jer la yer...

nota kaki berkasut bola : entry suka-suka sempena piala dunia :)

Tuesday, June 22, 2010

Bila esok hari datang lagi

Akan ku cuba untuk hadapi...


Mesti - harus - malah wajib hadapi. Bagaimana kita memulakan hari kita akan mempengaruhi emosi sepanjang hari itu selama 24 jam. Kadang- kadang boleh rasa happy sepanjang hari, seronoknya macam menang duit juta-jutaan. Ada masa pula rasa sangat tension tahap nak makan orang, maka seharianlah ketensionan tuh melanda diri. Boleh jadi juga rasa sedih sesangat...macam orang putus harapan.


Rasa-rasa macam tu boleh datang dengan sebab atau tanpa sebab sekalipun. Kalau bersebab tu memang normal...tapi bila titiba rasa sedih tanpa sebab tu...macam tak berapa nak normal,tapi memang pernah berlaku kan...fikir punya fikir...tapi tak jumpa-jumpa solution kenapa rasa sedih jer seharian nie..macam ada yang tak kena. Buat apa-apa pun serba tak kena. pernah rasa?saya pernah....

Sepanjang hari ini..biasa-biasa saja...hari esok..tak pasti..harap-harap semuanya akan berjalan dengan lancar dan ok-ok jer...tapi mungkin sedikit harapan..semoga ada kegembiraan untuk hari esok..untuk saya..dan untuk kamu semua...


Selamat memulakan hari yang baru!!
Dengan ceria harapnya....
dan penuh kegembiraan...


MyEm0.Com

cerita kedai kopi...

Zaman teknologi serba serbinya canggih-canggih ni nak bukak cerita pasal bola ke, gosip artis ke,politik ke,cerita rumah tangga mahupun cerita jiran tetangga semua ada merata-rata. Tak kira masa,tempat dan keadaan cerita macam tu boleh tersebar sekejap jer.

Nak reka-reka cerita pun boleh...orang nak percaya pun mesti ramai even cerita tu tak betul langsung, sebab boleh di baca seantero dunia. Semua gara-gara teknologi. Dengan friendster,blog,myspace sehingga yang terbaru tweeter dan facebook yang sangat popular sekarang nie.

Bukan setakat nak cari kawan lama, nak cari kenalan baru, bertukar kabar berita..kadang-kadang siap boleh gaduh-gaduh lagi...macam-macam sekarang nie...betapa pesatnya perkembangan teknologi maya. Memang tak dinafikan banyak kebaikannya, cuma bila di gunakan dengan cara yang salah..maka banyak jugaklah keburukan yang tersebar. Kadang-kadang naik takut tengok budak-budak sekecil darjah satu pun dah pandai carik video prono melalui internet...sebab memang sangat mudah di dapati..lebih-lebih lagi free dan terbentang depan mata. Lagi-lagi pula kalau perkara yang tak baik tu selalunya disukai ramai. Fitrah manusia pulak..bila benda yang lagha tu memang cepat je..kalau suruh buat baik..bukan main liat lagi.

Sekarang dah semakin kurang kedai kopi tepi jalan..melainkan dah bertukar menjadi kopitiam ataupun kedai mamak...tapi cerita-cerita kedai kopi ni semakin panas dan berapi-api dengan adanya teknologi. Semoga kita menggunakan nikmat Allah ini dengan sebaiknya dan mampu menyebarkan kebaikan juga.... :)


Monday, June 21, 2010

Yang sebenarnya...

ini bukan lagu Yuna...
yang popular dan glemer tu...
yang pandai main guitar sambil menyanyi...
yang suaranya lemak merdu...di sukai ramai...
termasuk diriku....
yang pakai selendang...
sampai jadi tren sekarang...
semua budak remaja..tak berapa nak remaja...dewasa..dan ada yang tua....
sama-sama nak pakai selendang...
macam Yuna....

ini bukan di sebabkan...
bulan atau bintang..atau mentari..jua cakerawala...
enggan melayan diriku lagi...
bukan juga kerana ada kesedihan melampau disini...
tidak sama sekali...
walaupun bunyi bisang sang perumput...sedang menebas rumput di sekeliling kawasan rumah ini...
sedikit sebanyak mengganggu emosi..
namun..tetap juga gembira rasa di hati...
kerana...akhirnya rumput-rumput itu di tebas juga...
setelah dua minggu mereka hidup dengan gembiranya....


apakah perasaan ini sebenarnya adalah ilusi...
kerana keterlampauan perasaan yang kekosongan...
selepas hari-hari yang berlalu selama dua minggu itu..
penuh dengan deraian ketawa dan kelincahan kanak-kanak berguling...
serta membuatkan tangan kaki dan seluruh anggota perlu sering bergerak seiring mereka...
mungkin itu yang sebenarnya...

dan sebenarnya...
kepala ini telah berputar-putar...
berfikir-fikir....
sekejapan tadi seperti ada sesuatu yang ingin dinyatakan...
tetapi hilang dek bunyi hujan lebat yang cuma 3 minit itu...
datang pula bunyi mesin rumput yang mengganggu telinga dan semua isi pendenganranku...
akhirnya...
inilah hasilnya...kecelaruan fikiran...
ya..entah bila lah mesin rumput ini akan berhenti...
seperti pemarut kelapa pun ada bunyinya...
semoga mereka boleh bekerja dengan jayanya...

selamatlah sudah...
terima kasih kerana membaca...
entah apa-apa..
memang pemilik blog ini..seakan-akan kurang kewarasan fikiran...
doakan kesejahteraannya ya..

sekian....

Thursday, June 17, 2010

flies like a wind..cant touch..but u feel it...

pejam...celik..pejam..celik...
cepat betul masa berlalu...
pejam...celik..pejam..celik...
esok dah hari jumaat...
rasa macam semalam baru je hari ahad...

kalau kita celik jer..tak pejam...
masa tu akan bergerak perlahan ke?
sebab selalu dengar orang cakap...
"pejam celik-pejam celik..cepat je masa berlalu"
kalau tak pejam...mungkin masa tuh berlalu lambat sikit...
boleh macam tuh??
hahahaha..
ingat boleh buat mesin masa ke dengan mata?
kalau masa tak berlalu pun tak boleh gak kan...

kalau sampai masa terpejam terus mata..
tak terbuka-buka...
lagi haru biru...
kalau tak buta..bermakna sudah sampai masa kita...
tiada lagi masa yang menanti mahupun berlalu....
masa tu sudah tiada...

cepat ke lambat ke..
hargailah masa!
masa umpama nagin yang berterbangan lalu..kita merasai kepantasan masa..tapi mustahil untuk menahannya.

Sunday, June 13, 2010

teringin nak menawan!!

Menawan. Boleh diertikan dengan pelbagai maksud. Cantik menawan macam saya maya karin..sampai hati-hati jejaka boleh tertawan? bukan..bukan itu maksud saya.

Misi menawan hati jejaka idaman yang baik rupawan. Membuat hati jadi tak keruan,selalu rasa rawan. Mencongak harapan yang tipisnya seperti tisu yang rapuh bagaikan tiada peluang walau sedikitpun. Sesukar menawan puncak dunia yang memerlukan ketahanan mental dan fizikal. Kalaulah sebegitu sukar..ah..lepaskan jer lah....

Apapun,itu BUKAN jua maksud yang ingin saya sampaikan.Bukan..bukan..bukan...saya teringin sangat hendak menawan ini...............
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
 terletak di negeri di bawah bayu...sabah bah....
.
.
.
.
.

GUNUNG KINABALU!!!!!!!

alas kaki:
gara-gara tengok citer "saya nak cuti!" membara jer rasa nak mendaki gunung nie...bila kah???

Friday, June 11, 2010

Burung Jampok...

Ha..kalau nak tau,masa saya kecik-kecik dulu abah selalu panggil saya burung jampok. Abah cakap mata saya besar macam mata burung jampok. Kening lebat pun macam kening burung jampok jugak. Dulu, kat belakang rumah selalu dengar suara burung jampok nie bila malam-malam.

Dulu saya tak suka bila abah cakap saya burung jampok. Kalau tengok gambar sendiri...saya selalu perati tang mata lebih sikit. Bila tiba masa buat i/c gambar hitam putih...alamak memang sebijik la mata macam burung tu...besau pastu kening lebat..hitam..saya tak suka betul dengan gambar and i/c saya masa tu...nasib baik skang dah tukar mykad..i/c lama tu pun dah hilang..kena copet masa belajar kat kolej dulu. Hilang dah wajah burung jampuk saya.Hahahah..skang pun mata yang besar tuh dah sorok belakang spek mata yang tebal..so..dah takde lah istilah tu lagi, cuma kening tebal tu masih lagi kukuh duduk atas mata saya..aset tuh..

Nak tau tak apa sebenarnya burung jampuk tu?Jeng..jeng..jeng...kalau translate nama dia dalam bahasa melayu,agak menakutkan...'burung HANTU'. Tak best betul nama melayu dia kan..

Sekarang nie..bila nampak stiker atau apa2 accessories berimej kan burung jampuk nie..saya jadik suka pulak..sebab bila dah jadi accessories dia jadik comel plak...hehehe...

comel kan???hehehehe

Thursday, June 10, 2010

Mencari Kebaikan dan Keberkatan

Malam ini..
Khamis malam jumaat...
Malam bagi penghulu segala hari...
Malam yang ada banyak rahmat dan nikmat...
hingga ke penghujung hari esoknya...

Malam pada pasangan suami isteri berbahagia..
Malam pada kekasih Allah meminta..
Malam dibukakan segala pintu rezeki harapnya...
Malam yang dikabulkan segala doa dan permintaan,pohonnya...

Doakan yang terbaik buat kedua ibu-bapamu..
Doakan kebaikan buat saudara-saudaramu...
Doakan keberkatan buat umat ini...
Doa buat mereka yang mempunyai hati yang mulia...
Semoga di permudahkan segala usaha...

Ku mohon..
Doa kalian buat ku...
Moga ada kebaikan dari kalian buatku...
Moga Allah mendengar doa-doa kita..
Kesejahteraan ke atas kalian...
Semoga Allah sentiasa bersama-sama kita..

Ameen.

kesian dia miskin...

Mendengar riuh rendah di rumah jiran barunya. Dengan tergopoh-gopoh Nini yang masih kecil itu masuk ke rumah.

"Ayah....Ibu ...!!" teriaknya sambil berlari deras mengalahkan atlet 100m gamaknya. Ibu dan ayahnya yang sedang bersarapan tergopoh-gapah mendengar teriakkan kuat anaknya itu. Bagaikan ada maslah besar yang berlaku....

"Jiran kita itu agak2nya mesti orang miskin ....."

Si Ayah dan si Ibu sangat terkejut mendengar kata anak perempuannya itu kerana sesungguhnya kawasan tempat tinggal mereka adalah daerah orang yang berada. Takkanlah ada orang miskin yang boleh duduk di kawasan rumah mewah nie...

"Mengapa cakap macam tu, sayang?"

"Sebab, mak bapak dia org kecoh sebab anaknya tertelan duit syiling lima puluh sen."



HAHAHAHAHA.....
tertipu ibu ngan ayah dia...
buat lawak betullah si Nini tu..memang la mak bapak dia kecoh...telan duit 50 sen tuh... pengajaran untuk anak-anak orang kaya berada dan sebagainya.. walaupun 50sen tuh kecik nilainya pada korang... tapi besar bahayanye kalau korang telan... kalau tercekik..boleh membawa maut tau...



saya:
50sen tuh bernilai tuh..dulu duit belanja sekolah mak bagi 50sen tau..macam2 boleh beli..kira kenyang la masa tuh..kalau sekarang orang bagi 50sen..tetap juga berharga..
sebab kalau kumpul2 boleh jadi juta2 jugak akhirnya...

Wednesday, June 9, 2010

Sunyi nye...

hari nie...tak dengar bunyi riuh...
kalau hari-hari semalam...
pagi-pagi lagi rumah nie dah bising...
mulut kecil tuh tak pernah berhenti...
kadang2 sampai dia sendiri termengah2 sebab banyak sangat cakap...
kita yang mendengar apatah lagi...
tercungap-cungap..
mana nak dengar dia cakap...
mana nak fahamkan apa yang dia cakap...
tapi...
tu lah...bila dorang tade...
alahai..sunyi nyer lah rumah nie...
kalau tinggal mak ngan abah jer kat umah...
mesti dorang lagi sunyi...
patut lah..bila cucu-cucu dorg tak datang...
sehari jer...
dorang dah cakap...
"rindunyer dengan budak2 nie..."
walaupun..kalo dorg ada...rumah macam tongkakng separuh pecah...
tapi..still ok..sebab mereka sangat menceriakan suasana...

video
"ameer malas layan akak"

video
"akak layan hati yang lara...hehe"

p/s:
video ini sengaja di sengetkan kerana sebab-sebab tertentu :P

Wednesday, June 2, 2010

Bila memilih...

Being selective..
salah ker?
kalau memilih untuk diri kita..mesti nak yang baik-baik...
kalau boleh nak yang terbaik dalam senarai pilihan...
dengan harapan pilihan itu akan memuaskan hati kita
dan hati orang2 yang berada di samping kita.

Bila mahu memilih...
tentu ada beberapa perkara yang kita pertimbangkan...
mengikut kehendak kita...juga kehendak persekitaran kita...
macam nak pilih baju...
pilih warna yang kita suka...jenis kain yang selesa...potongan yang sesuai dengan kita...
dan 'up to date'...

Boleh ke kita pilih...
demi menjaga perasaan orang lain?
atau kerana terpaksa?
tak pun sebab dah takde pilihan menarik...
walaupun sebenarnya dalam hati 'refuse' yang tak terucap?
kita masih boleh menunggu untuk mendapat pilihan yang bagus kan???

Kadang-kadang...
apa yang kita pilih...bukan pilihan yang tepat..
bila dah pilih..baru sedar..."oh..tak padan dengan aku"
atau...pada kita macam dah kena sangat..
tapi bila orang lain tengok..."ish....buruknye taste budak nih.."
ada jugak kan???
dah pilih baru menyesal....
sebab kita tidak selalu betul...

tapi..
still we have a right to choose kan???
masih boleh menjadi seorang yang "memilih" kan???
tak salah kan???