Sunday, September 30, 2012

Sedap lagi menyelerakan :)

Assalamualaikum w.t.b...

Mode:
Post Mengarut,layan perut..
= P

Thursday @ Khamis
laparrrr...masa nie tahap cipan...boleh order 2 air, dengan 2 main course...
kawan yang tolong order..kelip2 mata..err...
saya : senyum jer...
(^___^)

ok layan jer...budak kurus banyak makan nih

sedap..sedap..boleh datang lagi len kali..


Friday @ Jumaat...
yey!!! my dear friend birthday's....
dah janji nak celebrate...
kerjanya makan sampai pening...
yang kami makan nie adalah second round..
sebelum tu dah ngap Shimino sorang satu...
nyum-nyum..
sedap sangat..sampai termimpi-mimpi lagi meatball tuh...


Saturday @ Sabtu
saya tidur kat umah kawan saya...
tengah nak memikirkan menu apa nak masak untuk makan tengahari...
saya ajak dia jalan-jalan..
serasa dah lama tak jalan-jalan untuk meng'happy'kan diri sendiri...
sebelum nie,banyak gak jalan..tapi sebab nak uruskan orang lain...
lepas zohor..makan tengahari...
(siap-siap makan..tapi dalam kepala dok fikir..nak makan lagik)
pastu kami menuju ke Wangsa Walk...
dan...

taraaaa...
makan lagi...sedaaaappppp....
jeruk tu beli sebab terliur tengak ada orang jenjalan sambil makan...
pastu duduk dalam subway tu sambil makan..sambil skodeng orang lalu-lalang...
hehehehe...
happy!!!!


Nota Hati:
"Maka nikmat Tuhanmu yang manakan yang kamu dustakan??"
~surah ar-Rahman~

Terima kasih Allah,
beri saya nikmat yang sangat banyak...
beri saya peluang merasa manisnya kehidupan...
moga-moga Engkau memelihara kami dalam kemanisan dan keteguhan iman...
Alhamdulillah...
Amin..Allhumma amin...

Thursday, September 27, 2012

Rindu Mahabbah




Salam Jumaah Barakah!!!



Serius rindu sangat nak pergi ta'lim,sebab dah dua minggu skip kelas... tengok rakaman dari live streaming tak sama dengan duduk bersila dalam masjid Muadz. Tak terasa aura dikelilingi para pewaris syurga. InsyaAllah , jika Allah izin esok malam dapat merungkai rindu pada majlis ini. Moga-moga Allah memelihara kita dari kesesatan yang nyata ataupun tersembunyi,memberi hidayah dan petunjuk yang hakiki serta menerangi hati-hati kita dengan ilmu,iman dan menambah ketaqwaan di dalamnya. Semoga Allah menjaga hati kita,memelihara pancaindera kita dan mengawal nafsu kita dari segala yang batil. Cinta hakiki cinta Ilahi. Jom cuba istiqamah dalam memperbaiki diri dan hati. 

Ubat Hati:
# baca Quran dan tafsirannya#
# berusaha bagun dan solat di sepertiga malam #
# Berdampingan dengan orang-orang soleh #
# memperbanyakkan puasa sunat #
# sentiasa mengingati Allah #





Tuesday, September 25, 2012

Cinta ~dunia&akhirat~

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Selepas mengharungi dua minggu yang ala-ala busy tahap dewa, akhirnya selesai semuanya...alhamdulillah. Rumah dah jadi seperti sediakala, walaupun proses membasuh baju dengan banyaknya baru sahaja berakhir pagi tadi. Giler tak banyak baju nak basuh? tu baru cerita pasal baju,belum lagi tuala yang suka-suki jer dorang tukar ganti, belum lagi telekung yang kat sana-sini, belum lagi kain pelekat yang macam ada 20 orang lelaki jer dalam rumah nie, belum lagi baju yang tersembunyi...hai,mana tak penat mesin basuh tu...orang yang kemas jumpa baju,tuala,seluar dan segala pakaian yang tersembunyi nie pun kekadang macam tension kejap-kejap..huhuhu...

Hidup dengan keluarga yang mula membesar nie, memang la happening. Rumah mak abah kami kecil jer,tapi cukup nak masukkan semua ahli keluarga kami dalam satu rumah. kalau malam,nak tidur...dari depan pintu sampai ke pintu nak masuk dapur panjangnye saf orang yang berbaring. Bila semua duduk dalam satu bumbung,macam-macam pesen ada. Yang kanak-kanak,tak payah cerita lah betapa riang-rianya mereka. Yang dah dewasa, memang kerjanye kulu-kilir buat kerja (kalau takde kerja pun buat-buat macam ada kerja..). Tapi rasa betapa bahagianya.

Hidup dalam keluarga saya yang biasa-biasa,normal-normal sahaja nie,memang sedang-sedang elok je..bak kata orang-orang la..Kalau berjuahan tu kekadang ada la konflik yang nak direka cipta..ala-ala mcam nak buat biskut cornflakes...Tapi bila dok mengadap muka sorang-sorang,takde plak konflik bagai...elok jer,ketawa bersama,buat kerja pun sama-sama, bercerita teladan a.k.a bergossip pun sama-sama. Tetap rasa bahagia. Betullah bak kata pepatah baru "Sebuah rumah itu tak perlu cantik,tak perlu mewah..yang penting kita bahagia di dalamnya". 

Rahsia bahagia kami adalah,menerima segalanya dengan hati terbuka,redha, saling mendoakan, memberi kala perlu, berkongsi kala ada, bercerita kala duka. Kami tidaklah terlalu close,sampai segala perkara nak dikongsi bersama, mak kami adalah mak, abah kami adalah abah. Tegas bila perlu,penyantun bila sampai waktu. Tapi bila menginjak dewasa, kami belajar untuk lebih menghargai,kerana keluarga kita di dunia ini adalah juga keluarga kita di akhirat nanti.

Jom sayangi keluarga, kerana mereka adalah bayangan yang sentiasa ada sejak dunia menerjah mata. Jangan pinta untuk keluarga kita berubah seperti keluarga orang lain,kerana bahagia kita adalah apa yang ada dalam diri kita dan insan-insan yang selalu ada untuk kita. Cari dan binalah bahagia itu bersama-sama.

~majlis bertandang adik bongsu kami yang busyuk 'ged-ged'~

Thursday, September 13, 2012

~Muara Hati~

video

PERINGATAN !!!
Post dan lagu ini tiada kaitan dengan sesiapa pun yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.
Ianya hanyalah semata-mata kerana saya sedang dalam mood 'ADAM & HAWA'
(pergghh..tak habis-habis demam lagik!)

Sesape yang takde astero/tak langgan asteroHD/tak langgan pakej mustika, boleh ler like this page
then..korang boleh le tengok melalui online...


Monday, September 10, 2012

Si Gebu Permata Hati

~bangMie & CikSiti~
Ini anak buah sulung merangkap cucu sulung yang menjadi permata hati,belahan jiwa, intan payung seluruh keluarga. Masa baru mengenal dunia,dia tinggal bersama kami sekeluarga,menginjak ke usia 6 bulan dia berhijrah ke Johor Bahru. Saat berpisah terasa sedih,sayu sampai nangis-nangis setiap kali teringat budak gebu yang banyak keletah ni. Zaman kanak-kanak dia,memang selalu keluar ayat dan persoalan tak terduga dari dia. Bila dah meningkat dewasa (dewasa ker) dia jadi selamber sukahati dia jer. Tapi dia tetap abang long yang baik dan anak yang tidak banyak ragam.

Tak sangka budak gebu ni dah 12 tahun. Esok dia bakal menduduki peperiksaan UPSR. Tadi,saya telefon dia,konon-konon nak beri kata-kata perangsang. Bila ummi dia angkat telefon,ummi dia dah mula bebel  "bangmie tengah makan. tadi dah makan,nie nak makan lagi...geram betul...bla..bla..bla..." layan jer kakakku membebel sambil gelak-gelak. Bila dapat cakap dengan budak gebu nie, dia selamba jer "bangmie nak baca buku la kejap lagi..." 

Memang jadi lumrah sebenarnya, bila anak-anak yang nak exam,mak dia yang terlebih-lebih kecut perut. Anak dia happy go lucky jer...



Buat semua UPSR candidates,sepotong doa buat mereka:
Semoga Allah menerangi hati anak-anak ini. Memberi kemudahan. Mengurniakan ilham. Memberi keteguhan dan keyakinan. Memberi kejayaan kepada usaha mereka dan menjadikan anak-anak ini terus istiqamah dalam memcari ilmu demi agama dan sentiasa diberi ketajaman fikiran dan kefahaman dalam ilmu dan agama.

Thursday, September 6, 2012

::Perkahwinan::

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Bukan kepakaran saya dalam bidang ini. Bukan juga saya yang menghadapi. 

Berkahwin adalah satu sunnah Rasulullah s.a.w. Perkahwinan adalah satu dari tuntutan agama. Sehingga Nabi Muhammad s.a.w ada bersabda dalam hadisnya sesungguhnya perkahwinan itu umpama menyempurnakan sebahagian agama. Jelas betapa perkahwinan itu bukan perkara yang boleh dibuat gurauan atau permainan.

Ramai yang telah berkata dan memberi pendapat tentang perkara ini. Akan tetapi bila terkena dalam situasi ini,saya terasa ingin mengingatkan kembali di mana pentingnya sebuah perkahwinan. 

Kebanyakkan dari kita sanggup bergadai dan berhabis untuk meraikan majlis sehari. Sanggup bertegas dan betegang urat hanya kerana hiasan pelamin, bilik tidur, rumah dan pakaian. Sampai lupa fokus,tujuan dan matlamat berlakunya perkahwinan itu.

Kahwin itu bukan tentang hari berlangsungnya majlis 'Walimatul urus' itu, tetapi ianya tentang kehidupan selepas itu. Bagaimana mahu menjadi seorang iman (suami), bagaimana pula peranan seorang makmum (isteri). Bagaimana mahu menambahkan keredhaan Allah dalam rumahtangga dan bagaimana untuk istiqamah menjadi hamba Allah yang sedang menyempurnakan agama. Perkahwinan itu adalah tentang agama,tentang sunnah Rasulullah dan tentang tuntutan Allah s.w.t. Itulah matlamatnya. Lupakan kemeriahan dan kegemilangan sehari dengan busana dan hiasan yang cantik,tapi terus fokus kepada redhakah Allah ke atas diriku serta suamiku? Redhakah Allah ke atas majlis perkahwinanku dan pakaianku? Redhakah Allah ke atas setiap gerak laku diriku?

Bila segalanya kerana Allah, insyaAllah segalanya akan jadi indah, cantik dan menyenangkan mata-mata yang memandang. Fikirkan tentang ukhuwah yang dibina kerana Allah,dan kehadiran tetamu itu adalah rahmat dari Allah selain tanda kegembiraan kedua ibu-bapa kita bila dapat berkumpul dengan sanak saudara dan sahabat lama.

Semoga Allah merahmati,memberkati,memberi kelapangan hati, menunjukkan jalan yang dicari,memberi ilham suci dan mengekalkan keikhlasan hati dalam melaksanakan setiap tanggungjawab kita sebagai hambaNya.

Sentiasa ingat matlamat tidak pernah menghalalkan cara. Buatlah apa pun selagi Allah adalah keutamaan kita.


Monday, September 3, 2012

Merapu bersama 'Adam & Hawa'


Assalamualaikum...

Mood
~ Dunia Khayalan ~



Malam semalam,sampai dinihari jugaklah melayan balik novel  'Adam & Hawa' nie. Gara-gara melayan drama kat astro mustika HD. Novel  dah berzaman nih,saya beli tahun 2006..lama dah kan.. Tapi ini bukan masterpiece dari Aisya Sofea sebenarnya. Novel dia yang memang best novel pertama dia 'Kau Untukku'. tapi semua novel dia pun best,dan memang haruslah dibeli oleh orang-orang seperti saya. (mak saya cakap...MEMBAZIR...simpan semua duit beli novel,boleh buat banglo sebijik..hahaha).

Nak cerita apa sebenarnye nih?? Hah! sebenarnya nak cakap,drama dia not bad lah...agak banyak persamaan dengan novel yang di tulis. Tidak lah rasa mengarut macam sesetengah drama / movie yang di adaptasi. Macam 'Ombak Rindu' yang sangat mengecewakan tuh..(nasib baik lah tengok kat youtube jer) 'Bicara Hati' pun ke laut bila jadi drama. 

Jadi,kalau rasa free tu boleh la layan cerita nie setiap hari Isnin-Khamis,pukul 10 malam..err..tolong promosi plak, padahal astro dah kaya giller-giller (nampak sangat saya sedang mengarut ntah apa-apa kan :p) 

Okeh mempersembahkan 'Adam & Hawa' versi drama :


Tolong lah saya nih!!lepas-lepas raya nie memang menjadi-jadi kemengarutannya!
maaf yer kawan-kawan..huhuhu..

Sunday, September 2, 2012

cerita lapuk raya

السلام عليكم و رحمة الله 

Orang lain berkurun dah cerita pasal raya. Kita baru nak cerita pasal raya..sebab raya kami sangat meriah tahun nie. Semuaaaaa ahli keluarga saya berkumpul kat rumah mak. Anak, menantu dan cucu-cucu semua ada dalam satu rumah. Meriah dengan kebahagiaan. Alhamdulillah,terima kasih Allah...

Dan paling best, saya dah pandai anyam ketupat!!!
bhahahaha... mood exited-teruja-macam tak percaya pun ada-ntah apa2.
orang lain dah berkurun menganyam ketupat,saya baru nak lompat-lompat katak sebab setelah berabad hidup kat dunia nie,raya tahun nie barulah berjaya menganyam ketupat. KELAKAU!

Saya belajar buat ketupat nie,dari zaman sekolah2 dulu..
(sekarang pun masih di zaman sekolah2 jugaksss..ahaks!)
tapi tak pernah berjaya. Rasa tangan keras macam batu belah batu bertakup
Bila adik dan adik ipar saya buat ketupat,saya tengok jer...
alasan: korang anyam ketupat,akak masak rendang dan segala bagai lauk pauk raya..perrfff..
Dorang punya eksen sebab dorang tau anyam ketupat tak boleh cakap lah...eleh! tak heran!
sambil dorang eksen,adik saya tunjuk gak step menganyam ketupat. Saya dengar dan pandang pakai hujung mata jer. 

Bila adik saya keluar kerja (dia tak cuti,kena berkhidmat di lebuh raya,sebab dia bomba datang berlumba-luma) saya pun ambil daun ketupat, pastu try buat ikut step yang dia bagitau tup-tup..menjadi ketupat yang saya buat..miahahaha..exited tau! padahal sebelum nie belajar dengan mak n kawan-kawan,siap sambil pegang daun,sambil anyam...tak pernah nak jadi. Bila pakai jeling-jeling jer..boleh jadik..mana tak exited..pastu terus suruh anak buah saya ambil gambar ketupat pertama dalam sejarah!
(terasa hebat!)


harap maaf ketupat nie memang kurang cantik..yang pasti rutin raya akan bertambah,lepas ni confirm kena jadi tukang anyam ketupat jugak! Err..terasa seperti perempuan melayu terakhir saat ketupat ini berjaya dihasilkan!


Entry mengada-ngada naik kuda dan poyo terlebih.
selamat hari raya...maaf zahir & batin!!

(^_^)v