Tuesday, December 7, 2010

Terbang hai burung terbang...

Pernah nyanyi lagu tu tak??saya tahu part tu jer..sebelum dan selepasnya saya tak tahu....siapa tahu,sila sambungkan..hehehe..sambil membayangkan burung yang sedang terbang melayang...

Burung terbang memang seronok di pandang..kalau budak2 tengok lagi dorang suka sangat2 kan..tapi alkisahnya hari nie bukan pasal burung yang terbang melayang...

Hari nie..cuti(memang tiap2 hari pun saya cuti..hik..hik..)..rumah nie sunyi sepi..sebab budak2 semua telah diposkan ke rumah abang..jadi mereka akan membuat pesta riuh rendah dan main bersepah-sepah di rumah abang saya..bagus...hahaha..

Pagi-pagi saya bangun dengan niat suci murni..mau service kereta...jadi lapas settle segala kerja di rumah,saya mula start engine kereta..destinasi pertama ialah pergi bank kuarkan duit untuk bayaran service.. sebelum balik umah,singgah kedai tikar getah..beli tikar getah nak tukar tikar kat bilik (harapannya nak buat operasi bilik secara menyeluruh hari ni..yeeahhh..cayok!cayok!). Selesai memilih dan membeli tikar getah saya terus bergegas ke bengkel kereta,abah saya dah sedia menunggu kat bengkel..

Sampai2 jer..Taukeh bengkel belek2 tayar kereta..(memang nak service tayar pun..sebab balancing dah lari banyak...)

"aya..ini tayar sudah teruk ma..kena tukak balu..."

dalam fikiran saya : terbayang duit2 mula tumbuh kepak dan melayang..layang...uhuks!
dalam hati saya : "alamak..habis mesti kena banyak nie....aduyyaaaii.."

selepas berbincang..(ewah..macam hebat jer pasal tayar..sedangkan hampeh!tau balun jer..akekeke) kira-tolak-bahagi-campur..taukeh tu bagitau...

"semua sekali dengan service alingment balancing RM350"

terasa kempis jer poket..bila dengar harganya..walaupun abang saya kata standard la tuh..tapinya memangdangkan expidisi cuti sakan yang tak hingat dunia..selepas ini kena berjimat cermat!

Maka kisahnya adalah...
duit saya yang terbang melayang...masuk dalam poket taukeh bengkel..dan taukeh itu mesti terasa masyuk dan gembira melayang-layang..sebab hari  nie memang ramai costumer dia mesti dia bayangkan diri dia seperti...

Jutawan yang kaya raya..duit terbang-terbang sekeliling dia...

p/s:
Slam Ma'al Hijrah
1 Muharam 1432 Hijrah

azam tahun baru:
sila banyakkan menabung dan berjimat-cermat selalu...amalan mulia sepanjang hayat..

12 comments:

julietchun said...

wang busat! wang busat! kata tauke itu :D

Ku Tak Sempurna said...

moral of the story :
tayar diperbuat drpd getah. oleh itu, marilah sama2 menyayangi pokok getah dengan menoreh getah

ohoho.

Ku Tak Sempurna said...

lenkali suruh duit ko tu terbang pergi kat aku eh..

terima kasih :D

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Takper tukar tayar hanya berlaku 3-4 tahun sekali, tunggulah 4 kali sambutan maal hijraj baru tukar semula...so kena simpan duit 50 sen satu hari

tajnur said...

Assalamualaikum
Teringatlah lagu Allahyarham P.Ramlee dlm filem `Anak Bapak`. Bila burung dah terbang tinggi, takut pula `abang` dirumah mengerincing `miaw` `miaw`...
Ada yg dah kena penyakit angau.

izzah said...

@Juliet
bila ko geng ngan taukeh tuh???
ish..kalo ku tahu....
hehehe..

izzah said...

@KTS
toreh getah????
wah..mesti aku kayo!!

@KTS lagi...
duit tu kalo nak terbang kat ko jer tak jadik..sebab ko mesti nak beli donat..

donat=tayar???
ada rupa lah...

hohoho...

izzah said...

@Abd Razak
betul2..
tapi masih kena service setiap 8000km..(kata taukeh itu)
kalo service biasa jer sekitar rm60..(masih kata taukeh itu)
jadi..
masih perlu menabung rm1 sehari..
hik..hik..hik..

izzah said...

@Tajnur..
waalaikumsalam..

wah kak..mmg ngetop..macam saloma..
hehehe...

nahmy said...

salam...takpe tu. duit boleh cari insyaAllah. tp klu keeta tak betul kita drive takut nyawa plak yg melayang..

nahmy said...

salam...takpe tu. duit boleh cari insyaAllah. tp klu keeta tak betul kita drive takut nyawa plak yg melayang..

maza said...

RM350 dikira memang patut.. insyallah kalau tayar baru boleh tahan 2 tahun sekali. .hehehe..

tekanan angin pun kena jaga juga..

mudah2an segala2nya selamat..

ameennnnn