Friday, September 4, 2009

Bila Dah Dekat Raya

Agenda wajib di akhir2 bulan ramadhan al-mubarak oleh kebanyakkan masyarakat di Malaysia adalah berpusu-pusu ke shopping mall mahupun pasaraya terkemuka di bandar2 dan di pekan2 untu....-



1. membeli dan membelah untuk keperluan hari raya seperti barang-barang masakan untuk membuat kuih raya.



2. memasuki gedung-gedung pakaian memilih baju baru yang bakal di pakai di hari raya.



3. pastu menjengok pula ke kedai kasut untuk mendapatkan at least sepasang kasut raya.



4. tidak dilupakan kedai2 yang menjual pelbagai jenis kerongsang dan butang baju melayu. Kalau tak beli tak melaram la pulak raya nanti.....



5. orang perempuan mula memilih tudung yang bersesuaian dengan baju baru yang dibelinya walaupun sebenarnya tudung kaler tu dah ada dalam simpanan. Tudung raya mesti kena ada gak...



6. Kepada yang tak sempat buat kuih raya atau sebenarnya tak tahu buat kuih raya maka wajib jugalah menyinggah ke kedai yang menjual kuih raya. Kalau takde kuih raya macam tak raya la pulak. Meja kosong takde kuih, tak meriah lah raya kita kan...



7. Jangan lupa langsir baru. Rumahpun nak kena make-up jugak...takkan tuan rumah jer nak melaram..rumah pun nak nampak cantik dan bergaya. Ye tak?



8. Kalau ada rezeki lebih skit tahun nie...apa lagi...tukar perabot baru atau sekadar tambah 1-2 perabot baru buat tambah2 aksoseri dalam umah. Baru mantooppp...



9. Lapik meja...mesti nak yang pattern baru, tak kelas la kalau pakai yang lama. Ketinggalan zaman.



10. Benda nih pon ada orang anggap penting gak...bekas kuih..tiap2 tahun ada jer fesyen yang terbaru..yang berbaju lah..yang bercorak baru lah...nampak cantik2..last2 beli jugak...



Aduh..pengsan kalau betul2 lah tukar segala-galanya setiap tahun. Tapi jangan tak tahu, memang ada hamba Allah yang begitu teruja nak sambut raya sampai segala2 benda dia nak tukar baru...penings

2 comments:

~mrs azmi~ said...

raya tahun ni paling simple rasenye. walaupun first time raya berdua. beraya dengan ape yang ade je

izzah said...

@~mrs azmi~
biar simple asal bermakna..
have a nice day..
cheer up dear!