Monday, December 7, 2009

"kalau sampai Ipoh..."

Suatu hari, seorang ibu menghantar anaknya yang baru berusia 5 tahun menaiki bas ekspres Kuala Lumpur - Kangar. Ibu itu berpesan pada pemandu bas "Encik.. tolong tengokkan anak saya ya... Nanti kalau sampai Ipoh... cakap pada anak saya." Sepanjang perjalanan,si anak ini tidak berhenti-henti bertanya. Setiap seminit dia akan bertanya pada penumpang disebelahnya.."Sudah sampai Ipoh ke belum?"


Hari mulai malam dan anak itu masih terus bertanya-tanya. Penumpang disebelahnya menjawab.. "Tidor aje la..Belum sampai lagi ni.. nanti kalau sampai saya akan kejutkan!" Tapi si anak tidak mahu diam..dia pergi ke depan dan bertanya pada pemandu untuk kesekian kalinya,"Pakcik.. sudah sampai Ipoh ke belum?" Pemandu yang sudah keletihan menjawap soalan itu berkata.. "Belum! Tidur aja la!Nanti kalau dah sampai kat Ipoh.. mesti pakcik dikejutkan..!"


Kali ini, si anak tidak bertanya lagi,dia tertidur nyenyak sekali. Kerana suara si anak tidak kedengaran lagi..semua orang di dalam bas lupa pada si anak, sehinggalah bas sudah sampai di Ipoh.. tidak ada seorang pun yang membangunkannya. Hinggalah melepasi Alor Setar.. si anak masih tertidur dan tidak bangun-bangun.


Tersedarlah si pemandu yang dia lupa membangunkan si anak. Lalu dia bertanya pada para penumpang.. "Encik-encik dan puan-puan sekalian..bagaimana ni.. perlukan kita hantar semula anak ini?" Para penumpang pun merasa bersalah kerana turut melupakan si anak dan setuju menghantar si anak kembali ke Ipoh... Maka berpatah kembalilah rombongan bas itu menuju ke Ipoh.. Sesampai di Ipoh... si anak dibangunkan. "Nak!Sudah sampai di Ipoh! cepat bangun!" Kata Pemandu.. Si anak bangun pun dan berkata.. "Oh sudah sampai ya!" lalu si anak pun membuka beg pakaiannya dan mengeluarkan nasi bungkusnya.. Seluruh penumpang kehairanan..."Bukankah kamu hendak turun di Ipoh?" tanya pemandu kebingungan."Tidak lah.. mama saya pesan.. kalau sudah sampai di Ipoh.. saya boleh makan nasi bungkus ni"


Morale of the story:


Jangan lupakan anak kecil di sekeliling anda..mereka selalu kelaparan...ngeee :)




13 comments:

MaizaC'Joe said...

salam my dear izzah

maiza pernah baca kisah nie.. tp.. lupa la kat mn... hee... sebenarnya moral dari kisah tue.. apa sj yg mak kita pesan perlu di ingati.. tak kiralah pasal mkn ka apa ka.. janji jng lawan ckp mak.... ikut nasihat mak...

Miss Izah Mohamed said...

nice story..
btol tu ape kate org kt atas.. =)
jd anak yg patut..

tp siannye anak tu kn kelaparan.. huu

izzah said...

@maiza
hai maiza...
betul tu..
sila ikut cakap ibu bapa anda..
hehehe..
dan that kid pun..mmg sgt mengikut ckp mama dia..bagus la kan...
:)

izzah said...

@Miss Izah Mohamed

citer nie..kelakar ada..kesian pun ada...
padan muka pemandu bas tue..penat jer dia patah balik..rupanye..budak tu just nak bukak bekal dia jer...hehehe...

budak tuh tak sabar nak makan bekal mak dia sbb mak dia masak ayam koreng kfc...hehehhe..

Tie said...

Waakakakaa......

Lucu pulak.. sabor je laa...

Abd Razak said...

Salam...:)

Tanggapan orang selalunya kepada perkara biasa sahaja tanpa mengira tujuan sebenarnya dan bertanya akan tujuannya...

kuina said...

cian dia mesti kelaparan...

ku tak sempurna said...

wakakakaka...

sentap gila beb... elok dah smpi alor star, patah balik semata2 utk budak tu makan bekal..

wakakaka..
sabar je laaa..


adakah budak itu adalah ko??

errr...

hihihi

izzah said...

@Tie

kak tie..mmg kelako..tak pasal2 driver kena pusing 2x..wakaka...

izzah said...

@Abd Razak

salam...

tu la..sepatutnye..yg besar2 tu tny lah..knp budak tu asyik tanya dah sampai ipoh ke belum...

kan dah naye diri sendiri jer..

:)

izzah said...

@kuina

tu la..mesti lapar sgt...tak sabar2 dia nak makan...

izzah said...

@KTS

itu namanyer...pusing2 sajer carik pasal..
dah dengan budak 5 tahun pun nak gado..apa la dorg nih..
huhuhuhu..
.
.
.
erk...kg aku bukan di ipoh..jauh sekali alor star...
miahahaha..

LotsOfLove-Pearls said...

dear..
sedih pula ceritanya..
mesti dia dah kelaparan semasa balik2 tanya driver tue..

uwaaaaaaaa...

gua sedih nie....