Thursday, April 1, 2010

Dengar Guruh Di Langit

Ini memang logo band hujan yang tengah meletop-letop tuh. Tapi saya bukanlah nak cerita pasal band nie (sebab bukan tau sangat perkembangan semasa kumpulan nie..nanti kalo tersalah cakap kena saman...ish..susah). Saya nak cerita pasal hujan...ya..HUJAN.

Hujan itu anugerah...istimewa. Just a few month ago..cuaca kat Malaysia nie..panas terik...berbahang-bahang...dari pagi sampai malam,rasa bahangnya panas tu tak hilang-hilang. Time tu memang berharap-harap sangat hujan turun...tapi hujan tu mahal sangat...kalau nampak macam mendung-mendung pun..hujan masih tak kunjung tiba..tidur malam pun tak lena, bahang panas tu masih terasa...even dah pasang kipas sampai nak tercabut bilah kipas pun..still rasa panas.



Sekarang...hujan dah turun. tiap-tiap hari hujan..espeacially waktu malam (kat tempat saya la). Rasa nikmatnya lah bila hujan turun. Pagi pun rasa segar, tengahari pulak tak terasa terik sangat mentari...besar kan anugerah tu. Memang tepatlah kalau di katakan hujan itu umpama mutiara...susah nak dapat...tapi bila dah dapat..seronok betul...

Tapi hujan...sikit-sikit..jadi kawan...kalau dah lebat menggila...dialah lawan. That's why..sediakan payung sebelum hujan...bila hujan..sentiasa beringat...bila dapat anugerah kena selalu bersyukur..kalau kita tak bersyukur, nikmat yang kita dapat bertukar menjadi bala yang tak di undang...nauzubillah..




Selamat menikmati hujan dengan nikmat dan beringat-ingat...

3 comments:

Abd Razak said...

Salam..

Alhamdulillah...di tempat saya sering hujan dan waktu ni pun sudah nampak tanda-tandanya mahu hujan..

Ku Tak Sempurna said...

sedang hujan ni... hajat di hati nak main hujan kat luar... tapi

.
.

bila beserta dengan kilat, terus kensel..

tak pasal2.....

:D

nahmy said...

setitis hujan membawa seribu rahmat...alhamdulillah