Monday, December 29, 2008

1 muharam is public holiday

Permulaan hari baru di tahun baru Hijrah..berjalan seperti hari-hari yang lainnya..bangun pagi solat subuh,kemas bilik,basuh baju,memasak...duduk2 mengadap TV dan bermesra sebentar dengan cik acer...

Hari nie cuti,tapi ntah macamana saya boleh terlupa, siap dah plan..siap jer masak nak pergi sekolah jumpa Guru Besar..nak minta dia sign dan isi borang maklumat untuk temuduga...hahaha...(plan dari minggu lepas lagi..dah set dalam kepala..hari Isnin nak gi sekolah..)

Tengah2 membasuh dan dan menyidai baju,mak saya pesan... "masak cepat sikit hari nie,nanti abah nak makan..mak nak gi umah sebelah,nak rewang.."titibe saya terfikir..nak gi rewang?aik..hari isnin ni ada rewang?jadi saya pun melaung dari bilik air(mak saya dah berjalan ke depan).."mak..!hari nie cuti ke?"(soalan sengal..hahaha..) "yer la..kan awal muharam..kan cucu Cik Rah hari nie nak cukur jambul lepas zohor..mak nak gi tolong dia merewang..kata nak gi sekolah kan?"jawab mak saya.. " la..orang lupa hari nie cuti..orang ingat nak gi sekolah..nak jumpa Guru Besar..tak jadi lah..sekolah cuti.."saya menjawab sambil tersengih..."ingatkan sajer nak gi sekolah nak buat kerja..." abah pulak menyampuk...kahkahkah..apa la saya nie...tu la cikgu..mentang2la selama nie cuti 'school holiday' sampaikan 'public holiday' pun lupa...

p/s: cikgu2 memang kurang alert dengan 'public holiday' masa musim 'school holiday'(ker saya jer yang kurang alert..)

8 comments:

Tie said...

Ooo...kak tie pun baru sedar semalam..yang hari ni cuti..

So, hubby tanya nak ke mana.. kak tie bengong sikit. Dok kat hulu ni tak byk tempat menarik..ada 2-3 tapi dah pergi..

Nanti ada entry pasal tempat yang kak tie pergi tadi..hihi..

izzah said...

@kak tie..cuti sekolah pun dah nak habis...hahaha..pasni tak la sengal lagi dengan cuti2..hehe..

p/s: mesti best jalan2 erk..

maza said...

aderk.....

den lak habis kan maso kek atas tilam....

berselimut sakan, badan paneh, tak selera makan..

kata org keno sampuk dek sawan cinta yang hilang

uhuk uhuk uhuk

maza: budak cikang cendul yg demam sejuk2 manja....

hahahah

fazemy said...

best jd cikgu..takyah baget annual leave tiap2 tahun..huhu

fazemy said...

Korg cuti kan smlm..saya keje..sob sob..bila kes mcmni..saya rasa nak jd cikgu je pulak..cikgu tadika pun xpe..hehe

izzah said...

@Maza...ala ciannye...cinta tu mesti ada ganti..semoga cepat sembuh ye..

@Fazemy..best jadi cikgu time cuti2..hehehe..tapi bila bukak sekolah..mengadap balik rutin kerja..dan budak2 yang mengajar kita jadi lebih sabar..

pusat said...

wah. same le kita... pepagi lg pusat dah bersiap nak bayo hutang kat bank... pusat tahu smlm awal muharam ... ingatkan tak cuti... hohoho

izzah said...

@pusat
huhuhu..tu la len kali kena alert dgn persekitaran..hehehe